Útleírás-egy kicsit másképp

Útikönyv vagy útleírás? Te melyiket kedveled inkább? A személytelenebb, tárgyilagosabb útikönyveket? Vagy az útleírás a kedvenced, ahol az utazó élményein keresztül ismerhetsz meg egy országot a történelmével, látnivalóival együtt?

Útikönyv

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én egy kicsit unalmasnak találom az útikönyveket. Egy útikönyvnek az a feladata, hogy leírja mi hol, merre található, milyen helyi nevezetessége van az adott városnak, hogyan lehet oda eljutni, megtekinteni egy világhírű épületet, neves szobrot, népszerű parkot, régi műemléket, látnivalót stb. Nem személyes és szubjektív, inkább tárgyilagos, objektív.

Útleírás

Számomra elmondhatatlanul olvasmányosabb és szórakoztatóbb az, ha ez a rengeteg, érdekes információ a helyi nevezetességekről és kultúráról nem „direktben”, szárazon, szimplán csupasz tények formájában olvasható! Hanem mondjuk egy olyan könyvben, ahol az író, kalandokkal átszőtt érdekfeszítő történeten keresztül és humorral mesél mediterrán életstílusról, magával ragadó templomokról, lenyűgöző szobrokról, stb.

Ahol az író elmeséli, ő hogyan érez, miként látja ezt vagy azt a dolgot, csodát. Amikor pezsgő élet lesz ott, ahol eddig csak egy szobor, templom, út állt.

Igazán szeretem azokat az útleírásokat, ami kifejezetten szórakoztat is, és ahol valaki szemén, személyiségén keresztül látszik a város, az ország. Tetszik, ha egy író roppant karakteres, meri vállalni azt, ahogyan érez, kimondja a véleményét. Kedvelem, ha nem túlgondolt, modoros a stílusa, inkább a szabad szájú „ami a szívén, az a száján” típus a kedvencem.

A Jó lesz! El Camino kicsit másképp című könyvben a spanyol történelem, helyi szokások, életforma egyszerre elevenedik meg egy Caminos vándorlás során igaz történetbe ágyazva, valós szereplőkkel, hús-vér emberekkel.

Imreh Anett könyve nem útikönyv, inkább útleírás, melyben az írónő lebilincselő, érdekfeszítő, ugyanakkor vidám stílusban mutat be egy gyönyörű országot, festői városokat, helyi nevezetességeket, olykor meglepő szokásokat és életstílust!

Ha szívesen olvasnál és ismernél meg élményeken, kalandokon, barátságokon és a Caminon keresztül egy számodra még idegen világot, akkor kattints, és

rendeld meg a könyvet itt:

El camino kicsit másképp
0 0 votes
Article Rating
Értesítés
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments