Pastel de Nata:

Egy falat Portugália

Ha Portugáliáról van szó, akkor a Pastel de Nata, vagyis a híres portugál kosárka, kihagyhatatlan. Ez a kis sütemény nemcsak az ország egyik legismertebb finomsága, hanem egy igazi időutazás az ízek világában.
Anett is megemlíti a könyvében a Pastel de Nata-t:

"… meg is vettük az egyikben a híres portugál sütit, a Natát🍮, amit már a hazafelé vezető úton majszoltunk el. Mi, Mundival már ismerősen, mert anno Lisszabonban már ettünk ilyet, a lányok meg felfedezősen."

Anett

De milyen is ez a süti? Milyen az íze, mivel fogyasztják? Ha érdekel, olvass tovább, és”kóstold” meg!

Hogy néz ki?

A Pastel de Nata aranybarna, ropogós rétestésztából készül, amely csinos kis kosárkaként tartja magában a selymesen krémes vaníliás tölteléket. A tetején néha egészen sötétre karamellizálódott a cukor, ami még különlegesebb ízélményt nyújt. Amikor ránézel, már tudod: ezt nem lehet otthagyni.

Milyen az íze?

Az első falatnál egyből érzed a tökéletes egyensúlyt. A ropogós tészta és a krémes, enyhén édes töltelék összhangja valósággal táncot jár a szádban. Van benne egy leheletnyi citrom és fahéj, ami még inkább feldobja ezt a finomságot.

Mivel eszik?

A legjobb egy csésze erős eszpresszóval. Portugáliában szinte minden kávézóban együtt rendelik a kettőt. Együtt valahogy minden falat és korty még jobban összeillik, mint külön-külön.

Hol fogyasztják?

A Pastel de Nata mindenhol ott van: a sarki pékségtől kezdve a legmenőbb cukrászdákig. A legismertebb hely, ahol megkóstolhatod, az a Belém negyedben található Antiga Confeitaria de Belém, ahol az eredeti recept alapján készítik el ezt a süteményt.

Ki találta ki?

Ez a finomság a 19. század elején született meg a Jerónimos-kolostor szerzeteseinek konyhájában, Belémben. Akkoriban a tojásfehérjét vasaláshoz használták, és a megmaradt tojássárgájából készítették ezt a süteményt. Amikor a kolostorok bezártak, az egyik recept az Antiga Confeitaria de Belémhez került, és azóta is itt őrzik az eredeti titkos receptet.

Miért szeretjük annyira?

Mert egyszerű, mégis különleges. Mert minden falat egy kis szelet Portugália. És mert a Pastel de Nata emlékeztet minket arra, hogy az élet apró örömei a legédesebbek.

3 1 vote
Article Rating
Értesítés
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments