“Miért mondják, hogy Európa a zarándoklatokból született?

A jól ismert kifejezés Johann Wolfgang von Goethe germán költőtől származik.

A zarándokutak, Európa és az európaiak közötti együttélés csírája.

Sokan hallották már Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) német költő, drámaíró és tudós kijelentését: „Európa elzarándokolt Compostelába”. Sokak számára ez az idézet apokrifnek számít, mivel jobban igazodni tud eredeti szavaihoz az „Európa zarándoklatként született” kijelentéshez. Bármi is volt Goethe elmélkedése, a Szent Jakab-út koncepciójához szorosan kapcsolódott, hogy európaiakkal és közösségi intézményeinkkel egyaránt rendelkezünk: a Jakab út a harmónia, a tolerancia, a megértés és a tudás, az Európa Tanács értékeinek szinonimája, amely 1987-ben Európai Kulturális Útvonalnak nyilvánította.

De milyen tényeken alapul Goethe ezen a kategorikus kijelentésen? Ami a Camino de Santiago-t illeti, tudnunk kell, hogy a tizedik századtól a Pireneusokról kezdtek zarándokok érkezni a félszigetre az apostol maradványaihoz. A középkorban a Brit-szigetekről, Franciaországból, Olaszországból és a germán területekről gyalogosok ezrei utaztak Compostelába. E zarándokok érkezése, akik között a királyoktól a legegyszerűbb emberekig sokféle ember volt és néhány kézműves és kereskedő kezdett megtelepedni a Camino de Santiago körül, a kereskedelem miatt.

A Camino de Santiago területén, mind a spanyol félszigeten, mind a Pireneusok felé szőtt útvonalak hálózatában elkezdődött az emberek közötti kulturális és gazdasági csere fejlődése. A csere nemcsak árukról szólt, hanem tudásról is, a zarándokok egymásra vonatkozó ismereteiket adták át mind az utazáshoz, mind a Compostelába való visszatéréshez, ami nagyban hozzájárult az első európai zarándokok közötti megértéshez és egyetértéshez.

Másrészt a spanyol királyok úgy döntöttek, hogy bőkezűen támogatják a földjükre érkező zarándokokat, tudva, hogy ennek a jelenségnek nemcsak vallási háttere van, hanem a kereskedelemnek is nagy hasznát vette. A korona védelmet és kiváltságokat biztosított ezeknek a Santiago- ba utazóknak. Az áthaladók kiváltságai behozhatták vagy elvihették az általuk megfelelőnek ítélt vagyont, vagy menhelyeken és kórházakban tartózkodhattak.”

Tehát a zarándokok voltak az egyik fontos kapocs Európa fejlődésében.
És ez a mai napig így van❤️.

Saját kép

Miért mondják, hogy Európa a zarándoklatokból született?
0 0 votes
Article Rating
Értesítés
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments