Kontraszt- élet és halál

Létezésünk két nagy misztériuma az élet és halál. Aki megszületik, meg is hal- mondják. Ha találkozunk a halállal (például egy temetésen), sokszor felmerül bennünk az élet végességének gondolata, és az élet értelmének kérdése. Egy folyamat vége, vagy egy cél (a végső nyugalom elérése) beteljesülése a halál? Vagy egy örök körforgásban csak egy állomás az elmúlás?

A halálról és annak természetességéről, valamint arról, hogy a halál mennyire az életünk része, ennek az élménynek a megtapasztalásáról is ír Imreh Anett, a Jó lesz! El Camino kicsit másképp című könyvében:

„Aztán visszamentünk a szállásra. Akkor néztük meg jobban a házunkkal szemben lévő kis templomot, az oldalában egy kis temetővel. Leültünk a kertben lévő egyetlen kis asztalkához a kitett székekre, és ejtőztünk.

Ahogy ott ültünk, folyamatosan szólt jobbra mellettünk a lélekharang. Nem magától persze, egy bácsi kongatta a templom tetején. A házigazdánk mondta, hogy ma halt meg egy idős néni a faluban. Egészen hihetetlen volt, ahogy a templom tetején álló idősebb férfi néha harangozott egyet-egyet, aztán lenyúlt és megsimogatta a bejárat fölötti (azt hiszem) Szűz Mária szobrot. Szépen. Szeretettel❤. Majd rátámaszkodott az előtte lévő korlátra és várt kicsit, aztán kis idő múlva újra harangozott. Olyan nyugalom sugárzott belőle, amit nehéz szavakkal kifejezni. Pedig nekem van szókincsem. Eközben vele pontosan szemben a mi házigazdánk a bal oldalunkon, a ház előtt ült és vidáman fütyörészett. Mi kettőjük között ültünk. Hihetetlen volt a kontraszt.
Mint az élet, meg a halál. És miért ne férhetne el a két dolog egy helyen? Mindkettő normális dolog. Nem éreztem bizarrnak a helyzetet. Ellenkezőleg. Természetes volt. Az úton az előreparázást gyorsan elengedtem. Félni valamitől, ami még meg sem történt, vagy pedig az elkerülhetetlentől. Az energiát, amit eddig a felesleges félelmekkel töltöttem, már sikerült minimálisra lecsökkentenem és helyette boldog dolgokra fordítani. Ez is egyfajta szabadság. Mert vegyük pl most a halált: úgyis eljön, de az időt addig jobb félelemmel eltölteni, vagy inkább jó dolgokkal? Ugyehogy.. Ez egy nagyon komoly lecke volt nekem, de az úton megtanultam elengedni a felesleges félelmeket és élvezni az életem.”

Kattints a könyvért:

El camino kicsit másképp
Forrás: C.G.Jung- Lélek és halál
0 0 votes
Article Rating
Értesítés
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments