Irún város- az utazás kezdete, indulás

Irun a Camino startpontja, ahol kezdődik MINDEN. Irún, a Bidasoa folyó és a Fácánok szigete híres múlttal és mind a mai napig jelentős történelmi szereppel bír.

Irun- híres uralkodók kedvenc városa

Irun város neves épületében, az Arbelaiz-palotába a történelem során számtalan befolyásos híresség szállt meg, például III. Henrik, és Medici Katalin is. Irún a francia határnál fekszik, és Baszkföld egyik legnagyobb városának számít. Irún folyója Bidasoa, amely elválasztja egymástól Spanyolországot és Franciaországot. A város legnagyobb fesztiválja az Alarde, melyet a Félszigeti háború alkalmából rendeznek.

A Fácánok szigete-a béke szigete

A folyón található egy kicsi, lakatlan sziget, a Fácánok szigete. Itt kötötték meg a 24 évig tartó, a spanyol-francia háborút lezáró béke szerződést. A napjainkban már nem látogatható Fácánok szigete azért nagyon különleges, mert egyszerre spanyol, és francia fennhatóság alá is tartozik. Fél évente hol az egyik, hol a másik országhoz csatolják a szigetet.

Irún városáról, a Fácánok szigetéről Anett is említést tesz a Jó lesz! El Camino kicsit másképp című könyvében. Ő így ír erről:

„Pakolásztam kicsit a zsákomat, aztán Michaélával elmentünk a városkát megnézni. Pontosabban a városkákat! Mert Irun és Hendaye egybefolyik. Az egyik spanyol, a másik francia város. A köztük lévő Bidasoa folyó ugyan elválasztja, de pár híd azért össze is köti őket. Nekünk az egyik híd volt különösen fontos, amelyet hamarosan meg is látogattunk. Azon kívül, hogy földrajzilag roppant érdekes volt, hogy az egyik vége Spanyolország, a másik meg már Franciaország, nekünk még azért volt különleges, mert ott volt a mi startpontunk is az App szerint.
Sútingoltunk a hídon elhelyezett kagylós táblánál egy kicsit, majd kellemesen elcseverészve tovább sétáltunk, megnéztük a kis Fácán szigetet, ami a 2 ország között van, és amin rendkívül békésen osztoznak jó rég óta: fél évig a spanyoloké, fél évig a franciáké, nincs vita. Roppant szimpatikus hozzáállás, nemdebár? Dedebár. Mert ők nem franciák, vagy spanyolok, hanem Baszkok.”

A Jó lesz! El Camino kicsit másképp című könyv megrendelhető:

El camino kicsit másképp

Forrás:
https://www.hetedhetorszag.hu
http://hu.m.wikipedia.org

0 0 votes
Article Rating
Értesítés
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments