Camino- Japán módra

A minap egy cikk akadt a kezembe, a japán erdőfürdésről, amit az új caminonak is neveznek. Félreértés ne essék, itt senki nem fürdik, csak kirándul, és sétál az erdőben. Csupán, a szó szerinti fordítás az oka, a furcsa, kissé különös elnevezésnek.

Az erdőfürdés, olyan erdei sétát jelent, melynek jótékony hatását egy japán egyetem is tesztelte, több száz ember részvételével. A kísérlet számokkal bizonyítja, az erdőfürdés során, a stressz jelentős csökkenését, valamint immunerősítő, sőt, olykor gyógyító és egyéb pozitív hatását.

El camino az erdőben

Az erdőfürdő hasonló, mint a camino, csak míg a hagyományos camino, főleg hegyeken, falvakban, tengerparton történő vándorlást, addig az erdőfürdő, a fák közötti sétát jelenti. Bár kisebb tanyákra a japán erdőfürdőzők is bemennek, és különböző programokban is részt vehetnek, ez mégis jóval rövidebb ideig tart (pár napos), és persze könnyebb is, mint az „igazi” camino. Az erdőben sétáló résztvevők meditálnak, és a helyes légzésre figyelnek.

Ennek hatására erdőterápiák alakultak az egész világon, sőt, léteznek képzett erdőterapeuták is. Az egyik, hozzánk közel eső erdőfürdő, mely a japán módszereken és hagyományokon alapul, Szlovákiában van. Itt olvashatsz róla bővebben: https://mipszi.hu/hir/090227-erdofurdo
Érdekes ez a párhuzam a camino és az erdőfürdés között: kétség kívül a természetben történő séta, és annak tisztító, lelki harmonizáló hatása az, ami összeköti a kettőt.
Camino- Japán módra
0 0 votes
Article Rating
Értesítés
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments