A spanyol konyha jellemző ételei

A spanyolok kedvelik az erős fűszereket, finom borokat, melyeket sokszor használnak az ételeik elkészítéséhez is. Önálló fogásként finom borecettel öntözött gazdag salátákat és leveseket fogyasztanak. Szívesen főznek tenger gyümölcseit, halat, marhát és birkahúst. A zarándokok mind találkozhatnak azokkal a tipikus spanyol ételekkel, melyek a spanyolok kedvenc fogásai.

Változatos ételek

Spanyolországban ahány tartomány, annyiféle tipikus étel. Az országban fellelhető ételek különbözősége és változatossága is arról árulkodik, milyen sokszínű hely Spanyolország. A csodálatosan fantáziadús és igazi gasztronómiai élményt nyújtó spanyol konyhából ismerjünk meg pár olyan ételt, melyet ott jártunkban érdemes kipróbálni.

Galíciában és Leónban a ragulevesek valamint a polipos ételek( Pulpo a la Gallego) leginkább menők, Érdekesség, hogy az ország ezen területén az adagok kétszer akkorák, mint Spanyolország többi részén.
Astúriában a Fabada tartozik a leghagyományosabb és legnépszerűbb ételek közé. A Fabada kicsit hasonlít a magyar babgulyáshoz, de a bab mellett van benne, hurka, kolbász és sonka is. Itt egyébként a nehezebb, húsosabb ételeket kedvelik az emberek. Astúriában kiváló a sonka, sajt és a kolbász is, mely a helyi állattartásnak köszönhető.
 Kasztíliáról azt mondják, hogy a „kenyér földje”, ahol a kenyér mellett legjellemzőbb a fokhagymaleves, melyet ősi, hagyományos spanyol recept alapján készítenek.
Navarra hegyeiben jellemző étel a chillindron (olyasmi, mint a hazánkban a birkapörkölt) valamint halat, főleg a pisztrángot fogyasztanak szívesen az itt élő emberek.
Valencia és Alicante jellemző étele a paella, ami egy rizses hús csirkéből, vagy tenger gyümölcseiből. Sáfránnyal készítik, mely szép sárga színt ad az ételnek. Szeretik a gazpachot, mely hideg, sűrű, fűszeres zöldséges paradicsomleves.

Előételek

A spanyolok előétele gyakran ropogós kenyér alliolival (fokhagymakrémmel), chorizo (kolbász), vagy jamon serrano(vékonyra szelt spanyol sonka).

Desszertek

Desszertnek egyszerű, de nagyon finom süteményeket esznek, melyet gyakran mandula hozzáadásával készítenek. Sokszor esznek fagyit, vagy crema catalanat, ami egy házi készítésű puding és minden étteremben megtalálható Spanyolország egész területén.

Reggelik

A spanyolok általában az otthonukon kívül fogyasztják el reggelijüket egy helyi bárban.  Pirítóst, szendvicset esznek reggelire, különböző feltétekkel és töltelékkel. Tipikus reggeli étel a tortilla, ami egy krumplis, hagymás tojás omlett.
Reggeli süteményük a Magdalena, mely könnyű, puha, édes, kissé citromos ízű tészta. Valamint a  churros, ami olyan, mint nálunk a zsírban sütött fánk.

Tapas

A spanyolok későn reggeliznek, és késő délután ebédelnek. A vacsora este 10 körül van. A főétkezések között tapast fogyasztanak, ami apró falatka, változatosan elkészítve. A tapasokat fogyasztják sör vagy bor mellé is. A tapasokra nincs fix recept, a fantáziára van bízva ki, milyen tapast készít. Lehet például pirított kenyér fokhagymával és paradicsommal, olivaolajjal, vagy fokhagymakrémmel. Lehet a tapas sonka, sajt, olivabogyó, sült krumpli, húsgolyó, vagy krokett is.

5 1 vote
Article Rating
Értesítés
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments