A lenyűgöző óceán

Tudtad, hogy az Atlanti-óceán a föld második legnagyobb óceánja? És azt, hogy a föld 70%-át óceánok teszik ki?
Santiago de Compostela, a Camino végpontja mindössze 35 km távolságra fekszik az Atlanti-óceán partjától.

Néhány érdekes tény az Atlanti-óceánról

Az Atlanti-óceán olyan hatalmas kiterjedésű, hogy a bolygó felszínének kb. 20 %-át foglalja el. A víz hőmérséklete széles értékek között mozog: -2∞ és +29∞ C között változhat. A víz sótartalma elérheti akár a 37% – ot is, mélységét pedig 3780 m-re becsülik. A második legfiatalabb óceán nem öregebb 180 millió évnél. Számos gyönyörű sziget( például Tenerife, Madeira, Long Island, Szent Ilona), valamint híres híd található itt.

Az Atlanti-óceán és a Camino

Életre szóló élmény az óceán látványa: gigantikus, óriási, több méter magas hullámok, melyek megtörnek a sziklákkal teli parton. Nagyon erős szél, csodálatosan kék, fürdésre csábító víz. Azonban ennek az első benyomásnak nem kell bedőlnöd, mert az óceán vize bizony nagyon jeges és hideg.

Anett így ír erről a Jó lesz! El Camino kicsit másképp című könyvében:

„Kétszer próbáltam meg a vízben fürdeni. De a víz olyan iszonyat hideg volt, hogy amikor belegázoltam és már a bokámig ért, azonnal visszafordultam a biztonságos partra🥶...! Mindkétszer. Pedig bírom a hideg vizet, itthon mindig az úszómedencékbe megyek, de ez a víz JÉGHIDEG volt apám🥶🥶🥶...!!!!

Mundi nem adta fel, ő megmártózott az óceánba és kb. 4 perces úszás után jött csak ki.! Felnéztem rá, én térdvonalig se bírtam bemenni🥶... Néztem, hogy hogy bírják a többiek. Hát nem voltak nagy tömegek a vízbe mit mondjak, de azért voltak elszántak, főleg a kis kölykök🥰. A kedvencünk viszont egy apa-fia páros volt: az apa olyan 50-60 körüli, a fia olyan 20-25 körüli. Lassan gázoltak bele a vízbe. A fiú egyre magasabb lett, ahogy közelített a hideg víz a golyóihoz🎱🎱, a kezeit meg a mellkasa elé felhúzta, nehogy bele érjenek a vízbe (...), aztán szerintem kapcsolt és elkezdte magára csapkodni a vizet, de úgy, hogy az véletlenül se menjen rá, csak úgy mellé. (Pszicho önbevizezés😬😄.) Inkább az apukájára ment.

Akkor az apa belemerült a vízbe, a fiú meg állt ott a lefagyott golyókkal egy ideig, aztán szerintem beérkezett az infó😳🥶 és a lefagyott altestéhez képest, egészen nagy sebességgel jött ki. Az apukája valamit kiabált neki úszás közben nevetve, de a fiú nem hagyta magát meggyőzni, kirobbant a meleg napfényre. Olyan 5 percig állt ott, mire megint normálisan tudott menni. Megértettem őt.”

Rendeld meg a könyvet itt:

El camino kicsit másképp

Forrás:
https://hu.m.wikipedia.org

0 0 votes
Article Rating
Értesítés
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments